Getuigenissen

An, 56 jaar

Gebruikerswaardering: 0 / 5

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

‘Als 50-plusser wil je je kinderen graag wat helpen met opvang van hun kindjes maar vaak zijn er ook nog de ouders die 80-plus zijn en die nu en dan zorg nodig hebben.’

Ik ben 56 jaar en maak me vaak zorgen over de drukte en de stress in de maatschappij.

Laat ik beginnen bij mijn grootvader. Hij begon te werken op zijn 14 jaar en werkte tot zijn 65 jaar. Hij werkte van maandag tot zondagmiddag. Mijn grootmoeder was thuis. Hij werkte ongeveer 60 uren per week buitenshuis. Pas begin de jaren 60 kreeg hij meer vrije tijd en de weekends vrij.

Momenteel werken wij in gezinsverband meer dan toen. We komen met 2 fulltime jobs aan een gezinsactiviteit van minimum76 uur, waar vaak nog verplaatsingstijd moet bij gerekend worden. Vroeger werkte men dichter bij de deur. Ik zie jonge koppels gestresseerd vertrekken en toekomen om tijdig de kindjes af te zetten en op te halen in de school of de opvang.

In onze kenniskring horen we meer en meer jonge dertigers zeggen dat ze geen tijd hebben voor kinderen als ze met 2 blijven werken. Ze weten niet goed hoe kindjes in hun drukke leven een plaatsje kunnen krijgen. Ze willen niet in die ratrace belanden en geen of nauwelijks tijd hebben voor zichzelf. De vrouwen in de koppels willen ook niet minder werken, ze verliezen kansen op promotie of zijn op het einde van de rit, als ze op pensioen gaan, de dupe van de keuzes die ze maakten. Ze willen de keuzes van onze generaties, waardoor je een lager pensioen zal krijgen, zoveel mogelijk beperken. Een jammerlijke evolutie.

Vroeger konden kleinkinderen naar oma of opa. Maar in de huidige tijden, werken de oma’s en opa’s nog en is ook voor hen geen ruimte om echt veel bij te springen. Als 50-plusser wil je je kinderen graag wat helpen met opvang of bijspringen bij ziekte van hun kindje. Maar vaak zijn er ook nog de ouders die 80-plus zijn en die nu en dan zorg nodig hebben. Het langer werken is volgens mij maatschappelijk niet allemaal winst. We hebben hierdoor meer kinderopvang en woon- en zorgcentra nodig en de werkdruk blijft hoog. Zou het niet veel interessanter zijn om de gezinswerktijd voor beide partners in te korten, elk max 30-32u werken.

Jonge ouders kunnen zelf wat meer voor hun kindjes zorgen, oma’s en opa’s zouden gemakkelijker en haalbaarder langer kunnen werken. Hierdoor zou je ook meer tijd hebben om bij te springen in nood zowel voor je kleinkinderen als voor je bejaarde ouders. Vrije tijd, van beide generaties zou minder opgesoupeerd mogen worden door zorgtaken zodat er nog wat blijft om te genieten van elkaar en van de kleine dingen.

 

Wil je ook graag je verhaal (al dan niet anoniem) delen?
Stuur het naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
pasar_pak-je-tijd_blauw-wit_400.png

Pakjetijd.be is een actie van Pasar vzw.

Meer info over Pasar vind je op www.pasar.be

 

Ambassadeurs van vrije tijd gezocht

Wil je mee nadenken en acties uitwerken rond vrije tijd? Stuur een mail naar pakjetijd@pasar.be

Heb jij het gevoel dat je te weinig vrije tijd hebt? Dat je vrije tijd vol zit met klusjes en verplichtingen? Laat van je horen!

Op basis van jouw reacties bekijken we hoe we acties kunnen opzetten.

Stuur je getuigenis naar pakjetijd@pasar.be